Avgångsutställning: Tårkanaler, strån och latexhandskar.

– Det förflutna fäster sig i handflatan för att senare rinna av för varje sömnadsstygn vi gör.

Textil konst och design på Östra Grevie folkhögskola bjuder in till vernissage för årets avgångsutställning!


Vernissage: torsdagen den 16 maj kl. 18.00- 21.00.


Öppet: lördagen den 18 maj och söndagen den 19 maj kl. 12.00-16.00.
Plats: Galleri Textilkoll, Korsgatan 6 i Malmö.
 
Medverkande:

Josefine Lidén
Jennie Zupan
Freja Hansson

JOSEFINE LIDÈN
Livshändelser och trauman är något som jag valt att få utlopp för genom mitt kreativa arbete med mina olika sinnesstämningar som är i ständig process. Det har alltid funnits en vision om att jag har velat göra en mer psykologisk film med mitt mående som utgångspunkt.

När jag använder video som uttrycksform ger det mig friheten till att se bortom den integritet som annars kan hindra mig från att låta inre begär, fantasi och mörka tankar att ta plats. Här har jag jobbat gränsöverskridande med tekniker i symbios med varandra; ljud & rörlig bild, ljus & dramaturgi. Som tillsammans skapar en ny kontext.
 Målet var att fördjupa mig mer i mitt konstnärskap samt granska och diskutera nya frågeställningar som är relevanta för min persona i förhållande till samhället. Hur kan jag iscensätta pågående tanke- och förhållningsmönster i relation till min sinnesstämning?

Genom att undersöka hur textila verk kan ta form i ett virtuellt sammanhang, anspelar jag på tvångsbegär, fetischer och paralyserade tillstånd. Just detta verk förmedlar mina känslor som betraktaren i sin tur får ta in och tolka fritt utifrån sina egna känslomässiga preferenser.

JENNIE ZUPAN
Jag går till Lidl för att handla och blir inspirerad av deras estetik och varumärkeslogotyper, jag promenerar på stan och ser hundar som jag fantiserar om att själv få ta hand om, jag läser mina gamla dagböcker och återupplever känslor och händelser, analyserar ständigt mitt förflutna och pågående liv.

FREJA HANSSON
Projektet har vuxit fram under en tid av framtidsoro och en vilja att göra rätt val. Att våga utforska sitt liv och hur man kan leva det till fullo. Att lära känna sitt uttryck och våga följa det. Jag arbetar ofta i väv men även med material som ligger i det textila gränslandet.


Östra Grevie Folkhögskola är en av landets äldsta och största folkhögskolor med en tradition av utbildningar med tyngdpunkten på konstnärliga inriktningar. Många av textiltryck Malmös anslutna konstnärer har fått sin konstnärliga grund på Östra Grevie Folkhögskola. Lärare på Textil konst och designär Ulrika Thune och Josabet Werkmäster, båda verksamma konstnärer och medlemmar i Textiltryck Malmö.