KURS: Mönstra med blocktryck på textil 17-18/2.2024

Nu erbjuder vi två härliga och roliga dagar med mönster och färg.
Välkommen att anmäla dig till vår kurs -”Mönstra med blocktryck på textil.”

Tid: Lördag och söndag den 17 och 18/2 – 2024 på Textiltryck Malmö, Korsgatan 6.
Kostnad. 2 kursdagar: 3195:-

Anmälan och betalning sker via Big Cartel

Inga förkunskaper krävs, endast intresse och tålamod. Blocktryck är ett kontemplativt hantverk och ger dig möjlighet att skapa med nyfikenhet, glädje och utan stress.
Ta med din bästis, mamma eller partner och upplev glädjen i att skapa unika mönster och tyger. Du kommer att lära dig att skapa egna mönster på tyg genom att trycka med block och stämplar. Vi jobbar med övertryck i olika färgnyanser på anpassade mindre bitar av tyg, och fascineras av resultatet. Enkelt och roligt! Kanske kan det bli ett vackert kuddfodral?

Vi kommer att prova variationer och upprepningar med hjälp av dina egenhändigt framställda tryckblock. Byta färg, vända, förskjuta blocken och uppleva magin i att skapa unika mönstervariationer med övertryck. Kursen är öppen för alla som är nyfikna på att utveckla sitt formsinne och vill lära sig ett hantverk med oändliga möjligheter. Denna kurs är inriktad på att du ska lära dig göra dina egna tryckblock, genom att rita och skära ut en form och sedan anpassa den till ett rapporterat mönster med variationer.
Du får lära dig alla förberedande moment för att sedan kunna arbeta med blocktryck på egen hand. Ett köksbord räcker långt för just denna teknik!

Kursledare är Margareta Heijkenskjöld Holmgren och Dyveke Zadig som harmångårig erfarenhet inom textiltryck och formgivning.

Lördag den 17/2 kl. 10.00 – 17.00.
Vi börjar med en genomgång av blocktryckets historia och dess möjligheter, och lär oss olika sätt att tillverka egna block att trycka med. Vi tittar på färdiga tryck och låter oss inspireras till egna framgångar. Vi diskuterar färgval och blandar färg. Vi går igenom materialets egenskaper och börjar trycka provtryck med egna eller befintliga block. Vi arbetar med miljöanpassade giftfria färger.

Söndag 18/2 kl. 10.00 – 16.00.
Vi arbetar vidare med att färdigställa våra mönster och provar olika varianter av tryck med våra block. Genomgångar i grupp, men också mycket tid till individuellt arbete med handledning av kursledare.

I kursen ingår block, färg och tyg för provtryck. Tyg finns att köpa på plats, men det går även bra att ta bitar av eget tyg (bomull eller linne) i ljusa färger. Tyget ska vara tvättat och struket så att all appretur är borta ur tyget. Tag gärna med egna pennor, en rulle maskeringstejp och oömma kläder, tex rock eller förkläde. Bra skor är också bra att ta med. Golvet är hårt.
För att kunna dra igång kursen måste vi vara minst 8 deltagare. OBS! Bindande anmälan. Om du av någon anledning inte kan delta och avanmäler dig efter den 13 feb kan vi inte återbetala kursavgiften. OBS! Skulle vi inte kunna dra igång kursen på grund av för få deltagare, meddelar vi Dig och du får då tillbaka kursavgiften.

Kontaktpersoner:
Margareta Heijkenskjöld Holmgren – margaretaholmgrenstudio@gmail.com
Dyveke Zadig – mail@zadigart.se

Till anmälan