I fönstret på Galleri Textilkoll

Tack till alla som kom på vår utställning Transferred under Malmö Gallerihelg.

Utställningen har nu byggts om till en fönsterutställning. Välkomna förbi Korsgatan 6 i Malmö!

TRANSFERRED bygger på Textiltryck Malmös kollektiva utforskande av sublimeringstryck och förädling av konstfiber. Med stor nyfikenhet upptäcker vi teknikernas inneboende möjligheter och begränsningar.
Tekniken innebär att man med hjälp av transferpress bearbetar textila material genom att använda värme och högt tryck. Detta skapar möjligheter för förädling av konstfiber. Transferpressen kan användas för att trycka komplexa mönsterbilder, handmålade eller med digital förlaga utskrivna i en sublimeringsskrivare, särskilt anpassad för ändamålet. Denna tryckteknik, sublimeringstryck innebär att färgen övergår till gasform, lämnar pappret och tränger in i textilfibrerna där de sedan kapslas in när temperaturen åter sjunker. Tekniken öppnar upp för platsspecifika tryck, har minimal vattenåtgång och i stort sett inga restfärger.

Transferpressen kan även användas för att skapa skulpturala verk och tredimensionella ytor som bibehålls på konstfibrer med hjälp av värme och press.

Medverkande:
Jenny Andersen, Matilda Ekström, Margareta Heijkenskjöld Holmgren, Karin Lindh, Jytte Olsson, Josabet Werkmäster, Marie Wetterstrand, Matilda Pernryd, Åsa Wågmark, Marie Ledendahl, Karin Olu Lindgård, och Dyveke Zadig.