Avgångsutställning 19-26 maj

NU TAR VI SLUT OCH TILLSAMMANS BLIR VI ETT NYTT VI
Avgångsklassen på Textil Konst & Design från Östra Grevie folkhögskola visar ett urval av verk i form av en fönsterutställning på Galleri Textilkoll. En undersökande inställning till material och uttryck har under åren på skolan varit deras gemensamma nämnare.

När: tisdagen den 19 maj – tisdagen den 26 maj.
Plats: Galleri Textilkolls fönster, Korsgatan 6 i Malmö.

Varmt välkomna förbi vårt fönster och titta!

Medverkande:
ELLEN JOHANSSON
Ellen arbetar främst med installation och skulptur men visar här även upp väv. När hon visualiserar sina ideér ser hon ofta objekten som i en värld, som ger henne inspiration till att bygga upp scenen hon ser och göra den verklig (igen). Ett undersökande av gränsen mellan det fasta och det förgängliga, mellan konst och bruksföremål, mellan lugn och totalt kaos. Hon gillar material som har sin egen vilja, en kontrollerad slump.
Instagram: 311en
Mail: ellen.johansson2@gmail.com

SOPHIE TORESSON
Sophie befinner sig inom textilt konsthantverk där vävningen är närmast hjärtat. I mötet mellan hemslöjd och samtidskonst letar hon efter balansen i att bryta traditionella regler och göra vävningen nutida, samtidigt som man bevarar en hantverkstradition.
Instagram: livmorsan2
Mail: sophie.toresson@hotmail.se

EMMIE JANSSON
Emmie är en självbiografisk konstnär som bär känslorna på utsidan som en punkigt patch-fylld jeansjacka. Hennes konst är en berättelse om en queer autistisk kvinna där varje verk representerar en personlig upplevelse eller känsla. Med sitt privatliv som politiskt maktmedel, sin autism med tillhörande överkänslighet som styrka, och keramik, teckning och textil – en traditionellt kvinnlig hantverkstradition – för motstånd.
Instagram: emmiejansson
Mail: emmie_jansson@hotmail.com

CECILIA JÖNSSON
Cecilia ser sig främst som hantverkare och inte en konstnär. Konst är oskiljaktigt från det alldagligt funktionella. Hon tar sin utgång i utförandet. Att låta händerna arbeta är vilsamt för hjärnan, att kunna skapa det man är i behov av och ge nytt liv åt utförtjänta ting är det som driver henne. Hantverksyrket borde upphöjas då det ligger helt i tiden att lappa och laga istället för den ohållbara konsumtion vi håller på med idag.

JOSEFIN ÅBERG
Med textil som utgångspunkt söker Josefin en förståelse för sin tid och sin plats i den. Hon gillar att utgå ifrån sina egna referenser om vad textil är och får vara och landar vanligtvis i material som påminner om textila egenskaper men som nödvändigtvis inte härstammar från textila fibrer. Materialets konceptuella värde kan fungera som en riktning för en idé eller process, men det kan även vara det främsta fokuset för resultatet.

LINA HÄRDELIN
Lina upplever en stark frihet i att ha textilt hantverk som utgångspunkt i sitt skapande. Med det traditionella hantverket som grund, i kombination med alternativa material och tekniker, ger hon uttryck för sina tankar kring samtiden.Ofta utgår hon från funderingar kring människans handlingar, känslor och natur. Vad är konstant? Vad händer i oss när samhället vi lever i inte är format efter oss och vi istället måste formas efter samhället? Vad är psykisk ohälsa? Dessa iakttagelser och frågeställningar vävs in i hennes verk; våra omgivningar och känslor, hur vi likt sammantvinnade trådar håller ihop och faller isär.
Instagram: linahardelin

Östra Grevie folkhögskola är en av landets äldsta och största folkhögskolor med en tradition av utbildningar med tyngdpunkten på konstnärliga inriktningar. Många av Textiltryck Malmös anslutna konstnärer har fått sin konstnärliga grund på Östra Grevie Folkhögskola. Lärare på Textil konst och design är Ulrika Thune och Josabet Werkmäster, båda verksamma konstnärer och medlemmar i Textiltryck Malmö.